Semaforul „roz”

I s-a întâmplat unui coleg, instructor auto, în timpul orelor de instruire practică.

Se deplasa cu un cursant la volan pe unul din traseele de la examen.

Într-una din intersecțiile traversate, în timp ce se apropiau, semaforul și-a schimbat culoarea din verde trecând prin galben, în roșu. Evident, mașina de „ȘCOALĂ” a oprit, fapt care a deranjat un alt șofer aflat în spatele respectivului vehicul. Acesta și-a manifestat nemulțumirea, claxonând, gesticulând și vociferând.

Instructorul și-a văzut în continuare de drum intrând într-o parcare apropiată pentru a exersa diferite manevre. Întâmplător (sau nu) a apărut și șoferul nerăbdător care i-a reproșat intructorului că a oprit la semafor și l-a obligat și pe el să oprească.

La răspunsul instructorului că nu a greșit cu nimic pentru că a oprit la culoarea roșie a semaforului a venit replica incredibilă:

„DAR ERA ABIA LA ÎNCEPUT”

Adică, în opinia năbădăiosului „șofer”, la începutul schimbării culorii semaforului pe culoarea ROȘIE, aceasta nu-i chiar ROȘIE ci un fel de…ROZ!…care i-ar permite trecerea.

Legat de semafoare:

Nu confundați semnificația culorii „galben intermitent” cu „galben continuu”.

„Galbenul intermitent” este o lumină de avertizare a faptului că urmează un loc periculos (intersecție, trecere de pietoni, etc) situație în care este permisă trecerea, conducătorul de vehicul fiind obligat să circule cu viteză redusă, să respecte semnificația semnalizării rutiere și a regulilor de circulație aplicabile în acel loc.

613583942 trecre

„Galbenul continuu” este o lumină intermediară care face trecerea spre culoarea roșie sau verde a semaforului și nu permite intrarea în intersecție decât prin excepție: când urmează după culoarea verde și când oprirea vehiculului nu se poate face în condiții de siguranță.

cine-a-inventat-semaforul

Nu transformați EXCEPȚIA în REGULĂ!

Testați-vă cunoștințele rezolvând un test AICI

Au apărut:

Cartea începătorilor isteți – Categoria B

Preț: 30 lei

Ghid de pregătire progresivă

Preț: 50 lei

Dacă te interesează obținerea PERMISULUI AUTO pentru categoriile C, D, E, Tr sau

dobândirea ATESTATELOR PROFESIONALE – transport marfă, persoane, agabaritic CPC și CPI

cumpara-cartea↑ home ↑

Lasă un comentariu