Acceptați PROVOCAREA, șoferi?

Trăim zi de zi obișnuiți să facem aceleași lucruri, respectând mereu aceleași șabloane, fără să ne dăm seama că între timp lucrurile se mai schimbă, că lumea mai evoluează. Ceea ce facem din rutină considerând că așa este normal pentru că așa fac toți, s-ar putea să fie greșit sau distorsionat în mintea noastră.

Vă prezint un asemenea caz din domeniul transportului rutier în care activez: cel al obținerii permiselor și atestatelor pentru conducătorii auto.

inceput

Un cursant pentru categoria C (conducere autocamioane), transferat de la altă școală, se tot chinuia de ceva vreme să ia sala (examenul teoretic) și numai nu reușea. În cele din urmă, văzând că nu poate depăși această fază a pregătirii, a ajuns și la cursurile mele de „Legislație rutieră”. În cadrul testărilor pe care le făceam în timpul cursurilor, am descoperit greșelile din răspunsurile candidatului nostru:

  1. ieșim cum dorim (cu fața sau cu spatele) din orice loc (curți, garaje, proprietăți alăturate drumului public);
  2. îl semnalizăm acustic și luminos (claxonăm și/sau blițăm) pe cel din fața noastră, când efectuăm o depășire;
  3. aprindem luminile de avarie când manevrăm autovehiculul cu spatele și altele asemenea.

Deci el răspundea la întrebări urmând întru-totul modul lui de a conduce și de a se comporta în trafic. I-am spus că într-adevăr sunt situații când din punct de vedere preventiv sau al siguranței circulației facem și lucruri NECESARE care nu sunt cuprinse în codul rutier, dar l-am lămurit că trebuie să cunoască LEGEA și că trebuie s-o și respecte. În orice caz, pentru a trece de proba teoretică, este musai să dea răspunsurile în conformitate cu prevederile legale, nu din „experiența sau practica” acumulată ca ȘOFER.

M-a ascultat în ceea ce privește modul de alegere a variantelor de răspuns corecte și a reușit să ia examenul. Depinde doar de el dacă respectă sau nu în trafic cele învățate.

PREVEDERI LEGALE, privind conducerea autovehiculelor (explicații):

  1. ieșirea în drumul public cu spatele de pe proprietățile alăturate drumului public este interzisă (vezi articolul Mersul înapoi);

schimbator_viteze     2. semnalizarea depășirii se face folosind lumina semnalizatoare de direcție (semnalizarea se face de la începutul până la sfârșitul manevrei);

faze-depasire    3. mersul cu spatele se semnalizează cu luminile speciale din dotare, cele de culoare albă.

lampa_spate

AR FI BINE SĂ NE REVIZUIM PERIODIC CUNOȘTINȚELE LEGISLATIV RUTIERE ȘI SĂ OBSERVĂM EVENTUALELE MODIFICĂRI ALE SEMNALIZĂRILOR RUTIERE STRADALE

O PROVOCARE pentru ȘOFERII CU EXPERIENȚĂ ale căror rude (soți, frați, copii etc.) sau prieteni se pregătesc pentru obținerea permisului de conducere:

… înainte de a le da „sfaturi utile”…

ÎNCERCAȚI SĂ REZOLVAȚI UN CHESTIONAR DE LA EXAMEN:

https://examenrutier.wordpress.com/rezolva-chestionarul/

VEȚI FI SURPRINȘI !nedumerire

citiți și:

Prioritate: stop – cedează trecerea

Prioritate: semnal luminos roșu – albastru

Au apărut și le puteți procura și online: din librăria Alexandria (click aici)

 Ghid de pregătire progresivă

Preț: 50 lei

și

Cartea începătorilor isteți – Categoria B

Preț: 30 lei

Dacă te interesează obținerea PERMISULUI AUTO pentru categoriile C, D, E, Tr sau

dobândirea ATESTATELOR PROFESIONALE – transport marfă, persoane, agabaritic CPC și CPI

cumpara-cartea60 lei

Redobândirea permisului de conducere suspendat

Preț: 30 lei

Puteți procura online: din librăria Alexandria (click aici)

sau

comanda-acum1

↑ home ↑

Lasă un comentariu