Prioritatea de rampă

urcare

cobor

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este pornirea-din-rampa-1.png

O problemă controversată între posesorii permisului de conducere, la care ajung și cei care învață în vederea obținerii permisului de conducere indiferent de categoria solicitată, este așa-numita „prioritate de rampă (drum pe care se urcă) sau pantă (drum pe care se coboară)”.

Sunt două articole în Regulamentul de aplicare a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care se referă la această situație:

Art. 135
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:
……………………..
e) când circulă în pantă fața de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil. În aceasta situație manevra nu este considerată depășire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);

și

Art. 127
(1) Pe drumurile publice înguste și/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:
……………………..
(2) În cazul vehiculelor de aceeași categorie, obligația de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urcă, cu excepția cazului când este mai ușor și exista condiții pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu.

Explicații:
Conform Art.135, cei care urcă au prioritate față de cei care coboară, ocolirea unui obstacol imobil (trecerea pe lângă acel obstacol) nefiind considerată depășire.

Art. 127 prin paragrafele (1) și (2) precizează că în cazul vehiculelor de aceeași categorie în condiții grele de trecere a unuia pe lângă celălalt, au prioritate cei care coboară față de cei care urcă (prin obligativitatea acestora din urmă de a efectua manevra de mers înapoi).

Concluzie:
Nu întotdeauna cei care urcă au prioritate față de cei care coboară, așa cum greșit cred unii!

Atenție!

Atât în trafic și cât și la examenul pentru obținerea permisului de conducere întâlnim ambele situații.

vizitați: canalul YouTube  Vasile Varga

Citiți și: Prioritatea de pantă

Puteți procura online:

direct de la autori:

aici

sau din librăriile Alexandria (click aici)

 Ghid de pregătire progresivă

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este coperta-ghid2jpg-1.jpg

Preț: 50 lei

și

Cartea începătorilor isteți – Categoria B

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este coperta-incep.-isteti-varianta-noua.jpg

Preț: 35 lei

Redobândirea permisului auto suspendat

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este coperta-redobandire.jpg

Preț: 33 lei

CONDUCĂTORI AUTO actuali sau în devenire:

ACTUALIZAȚI-VĂ cunoștințele, cu cele mai recente informații din

„CARTEA ȘOFERILOR PROFESIONIȘTI”!

cumpara-cartea

65 lei

Puteți procura online:

direct de la autori

aici

sau din librăriile Alexandria (click aici)

↑ Ecranul de start ↑

7 gânduri despre “Prioritatea de rampă

  1. Pentru cel care isi spune examenrutier e cam greu sa citesti articolul pana la capat si daca tot ai copiat macar copiaza-l intreg si nu mai induce lume in eroare ,iar daca nu esti instare sa indrumi lasa pe altii ca nu e rusine,art.e foarte clar dar tipic romanesc fiecare intelege doar ce vrea el .No ofense.

    Apreciază

    • Cei care doresc să citească integral LEGEA sunt liberi să o facă. Aici sunt evidențiate DOAR articolele referitoare la TEMA PROPUSĂ care fără îndoială că sunt EXTRASE din LEGE (cum altfel?). Întotdeauna se va găsi și un „GICĂ CONTRA” care să caute „UN NOD ÎN PAPURĂ” care se face (sau NU) că nu înțelege ceva. Un dialog civilizat, indiferent de natura controverselor, nu poate supăra pe nimeni, chiar dimpotrivă poate duce la PROGRES și aflarea unor ADEVĂRURI. Poate este mai explicit răspunsul aici: https://examenrutier.wordpress.com/2017/10/11/prioritatea-de-panta/

      Apreciază

    • Nu este foarte clară situația descrisă de tine. De regulă situațiile ambigui se reglementează prin indicatoare de prioritate sau semafoare. La egalitate se aplică regula priorității de dreapta. Pentru cei care urcă sau coboară se pot aplica articolele din Regulament.

      Apreciază

      • Perfecta dreptate. Eu am citit foarte atent si n-am vazut ca cel care urca sa acorde prioritate. Poate imi explici tu.

        Apreciază

      • Art. 127
        ……….
        (2) În cazul vehiculelor de aceeași categorie, obligația de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urcă…
        Deci au prioritate cei care coboară față de cei care urcă (prin obligativitatea celor care urcă de a efectua manevra de mers înapoi când se întâlnesc pe drumurile publice înguste și/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă).
        Mi se pare destul de clar. Ce nu înțelegi?

        Apreciază

  2. Pingback: Prioritatea de pantă | examen rutier

Lasă un comentariu